Jorma Nordlin

OLO tuo 100 dollarilla 3D tulostuksen joka kotiin

Voit itse valmistaa pienet osat rikkoutuneiden osien tilalle, käyttämällä kännykkää ja yksinkertaista tulostinta. Kännykkä toimii tulostimen osana. Noin 100 dollarin hintaisen 3D-tulostimen joukkorahoitus on päättynyt. Joukkorahoitus keräsi 2 321 811 dollaria ja tukijoita oli 16180.

Projektissa käytettävä tulostamismenetelmä ei ole uusi. Kännykän soveltaminen tulostamisessa tuo tulostamisen koteihin. Stereolitografiaan perustuva tulostaminen mahdollistaa yksinkertaisemman tulostustekniikan toteuttamisen. Itse tulostin on hyvin yksinkertainen. Perusperiaatteena on viipalekuvien heijastaminen valoherkkään nesteeseen. Kolmiulotteinen malli kappaleesta on ensin viipaloitu ja kännykän näytölle heijastetaan jokainen viipale perän jälkeen. Vaihdettaessa viipale näytöllä, siirretään nesteessä olevaa "tulostamiskelkkaa" ylöspäin, jolloin seuraavan viipaleen muoto kiinteytyy nesteessä olevan edellisen viipaleen päälle.

Ultraviolettivalossa kovettuvaa hartsia voi tehdä itsekin. Siihen löytyy ohjeita internetistä. Olo on kehittänyt tulostusmateriaalia paremmin toimivaksi kännykän valon kanssa. He siis ovat muuttaneet hieman hartsin aineiden koostumusta.

Mistä sitten saa sen rikkoutuneen osan 3D-mallin? Siihen on kolme eri tapaa, miten mallin saa. Ensimmäinen on mallin tekeminen ilmaisella 3D-ohjelmalla. Jos ei halua harjoitella 3D-mallinnusohjelman käyttämistä, niin tulostimien yleistyessä erilaisia malleja tulee internettiin jaettavaksi. Esimerkiksi Googlen Sketsup-palvelussa on erilaisia 3D malleja, joita saa ladata ilmaiseksi. Näihin palveluihin tulee paljon erilaisten osien 3D-malleja. Kolmas vaihtoehto on rikkoutuneen osan 3D-skannaaminen. Kännyköiden 3D-skannausominaisuuksia kehitetään. Esimerkiksi Autodeskin 123D Catch on eräs kännyköissä toimiva 3D-skannausohjelma. Sen tuottaman 3D-mallin laatu, ei välttämättä vielä riitä 3D-tulostamisen tarpeisiin. Se luo valokuvista 3D-mallin. 3D-laserskanneri saattaa myös tulla kännyköihin.

 

Tulostimen valmistaja:
http://www.olo3d.net/

Tulostimen joukkorahoitus:
https://www.kickstarter.com/projects/olo3d/olo-the-first-ever-smartphone-3d-printer

Valoherkkään nesteeseen perustuvan 3D tulostamisen yksinkertainen periaate
https://www.youtube.com/watch?v=8ehlWYfdS70

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tulostin on tulossa markkinoille joulukuussa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Älkää hyvät ihmiset ostako (edes joulukuussa) moista hyödytöntä prototyyppilelua.

Jo nyt tuskaillaan tulostinmusteiden kanssa, kun kalliit kasetit tuppaavat loppumaan alta aikayksikön.

3D tulostimen kohdalla sinulla pitää olla liuta erilaisia raaka-aineita kaiken maailman kaseteilla. Johan sen järkikin sanoo, ettei sellaisesta ole kotitalouksiin vuosikymmeniin.

Käyttäjän mikajahkola kuva
Mika Jahkola

Oletteko kokeilleet tehdä 3d-tulostettuja osia?
En tarkoita pieniä koristeita, vaan oikeita osia, joissa on muutamia tarkkoja mittoja ja joiden pitää sopia täsmällisesti paikoilleen.
Minä olen tehnyt yhden. Se oli sovitepala erään mittalaitteen kiinnittämisesti tukevasti kameran kolmijalkaan.
Osa onnistui ja siitä tuli sellainen kuin halusin. Saatan tehdä vastaavia myöhemminkin.

Prosessissa opin muutaman asian:
1. Varsinainen työ on 3d-mallin tekemisessä. Itse tulostus on triviaalia. Materiaaleja ja valmistustekniikoita on lukemattomia ja tulostinta ei kannata hankkia kotiin, ellei aio perustaa tehdasta. Netissä on monia tulostuspalveluita, jotka valmistavat osat halutusta materiaalista ja halutulla tekniikalla. Osat tulevat postissa.

2. 3D-malli voidaan periaatteessa tehdä skannaamalla mallikappale, jos sellainen on, tai luomalla malli tyhjästä CAD-ohjelmassa. Mittatarkoissa malleissa jälkimmäinen on ainoa realistinen tapa. 3D-tulostuksessa valmitustoleranssit ovat millin kymmenyksiä. Laserskannauksessa millin kymmenys on jo kova tarkkuus ja vaatii kalliita laitteita. Valokuvaustekniikalla voi myös skannata mutta luotu pintamalli jää epätarkaksi. Skannaamalla saa vaikkapa näköispatsaita mutta jos aletaan oikeasti vaatia tarkkuutta, totuus on karumpi.

3. 3D-mallin tekeminen on tarkkaa näpertelyä CAD-ohjelmalla. Yksinkertaiseenkin osaan saa uppoamaan tuntikausia, ellei satu käyttämään suunnittelusoftaa työkseen. Netin ilmaisohjelmilla pystyy tekemään ihan kelvollisia osia, jos geometria on melko yksinkertainen. Ammattikäyttöön tehdyt 3D-CAD-ohjelmat ovat sitten jo kallista tavaraa ja niillä on pitkä oppimiskäyrä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Panit hienosti realismillasi jäitä hattuun. 3D -tulostin ei ole mikään Pelle Pelttoman keksintö, jolla sadaan esineet siirtymään paikasta toiseen, vaan ne valmistetaan vastaanottavassa päässä niistä materiaaleista, jotka on käytössä.

Tällä hetkellä käytännöllisin sovellus lienee hampaiden inplantit, jotka ovat tarpeeksi pieniä tulostukseen, tarpeeksi helppoa materiaalia ja sopivalla tavalla tarkkuutta vaativia.

Käyttäjän mikajahkola kuva
Mika Jahkola

Tietääkseni hammaskruunuja on todella alettu tekemään skannaamalla vanha hammas, mutta niitä ei tulosteta 3D-tulostimella vaan jyrsitään pienellä NC-jyrsimellä keraamisesta aihiosta. Laite on hammasklinikan tiloissa ja kruunu valmistuu odottaessa, joten käyttäjän kannalta tilanne on sama kuin 3D-tulostuksessa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #5

Autoteollisuus ja USA:n armeija on ottanut 3D tulostimia käyttöön.

USA:n armeija kokeilee 3D tulostuken viemistä joukkojen käyttöön.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olen itse käyttänyt CAD-ohelmia aikanaan ammatikseni. Käytän niitä nykyään harrastuksena. Enemmän olen käyttänyt harrastuksena muita 3d-grafiikka ohjelmia (Maya 3D, Max 3D jne.).

Malliin menee aikaa yleensä muutamasta päivästä useisiin päiviin riippuen monimutkaisuudesta. Yksinkertaisemman kappaleen saa tehtyä puolessa tunnissa ja mittatarkasti. Jos siis osaa käyttää noita välineitä. Jos opettelee, niin siihen menee hieman kauemmin aikaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hyviä Cad-ohjelmia saa ilmaiseksi- Esimerkiksi Autodeskin 123D Design. Muitakin noita löytyy.

3D skannauksessa laserskannauksella saadaan riittävä tarkkuus. Se ei ole ongelma, ongelma on laitteiden kalleus, joten siitä syystä se tekniikka antaa odottaa vielä itseään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä kirjoituksessa mainittu tuote on tulossa markkinoille marraskuussa.

Laite itsessään on hyvin yksinkertainen, joten tekniikka ei ole ongelma.