Jorma Nordlin

Miksi ihminen tykkää makeasta?

Ohjaako siinä luonto elävän olennon toimintaa makumieltymysten kautta? Ajatellaampa että meidän pitäisi keksiä keino, jolla saataisiin elävä olento levittämään jotakin kasvilajiketta. Voisiko nerokkaampaa ideaa olla, kuin asetetaan olentoon mieltymys tiettyyn makuun, joka liitetään kasvin siemeneen? Onko tämä se syy miksi, ihminenkin tykkää makeasta mausta?

Eli itseasiassa mieltymys makuun onkin keino, jolla elävän olennon käyttäytymistä ohjataan tässä tapauksessa. Mitä enemmän jokin eläin syö makeaa sitä tehokkaammin se levittää makeiden hedelmien ja marjojen siemeniä ympäristöönsä. Ihmisen "makeanhimolla" on siis käytännöllinen merkitys. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Makeus ilmentää turvallista ravintoa. Luonnossa makeutta esiintyy lähinnä hedelmissä ja marjoissa. Ilmeisesti lapsilla sokerin tarve on aikuisia suurempaa, koska nimenomaan lapset pitävät makeasta. Monet aikuiset eivät pidä makeasta lainkaan ja se lienee merkki siitä, että lisäsokeri ei sovi heidän fysiologialleen.

Makean vastakohta on karvas ja moni karvaan makuinen suuhunpantava onkin myrkyllistä tai epäterveellistä. Tällä tavoin luonto ohjaa turvallisiin valintoihin.

On huomioitava, että moni hapan syötävä voi myös olla makeata. Juomista tunnetuimpia ovat Cola-juomat, joiden PH-arvo on alhainen, mutta jotka silti saattavat olla hyvin makeita. Hapan ei ole yhtä vieras substanssi ihmiselle, lähinnä luonnollisista vatsahapoista johtuen, kuin happaman vastakohta eli emäksinen. Liian korkean PH-arvon omaavat ainesosat eivät kelpaa ihmisruumiille lainkaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sitten on niitä makujen suhteen rajatapauksia, esimerkiksi durian-hedelmä ja valkosipuli ovat sellaisia joiden perusteella huomaa, ettei ole aivan yksiselitteistä tämä asia. Siinä voi olla kyse jonkinlaisesta luonnon epäideaalisuudesta makujen mieltymysten suhteen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tykkäisikö ihminen makeasta siksi että sokeri sisältää paljon energiaa. Kokeilun kautta ymmärtänyt jo neandertaalin ajoista että jaksaa paremmin ajaa mammutteja takaa kun tankkaa sokeria.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se on yksi syy sen ohella, että makeus viestittää sitä mainitsemaani turvallisuutta eli myrkyttömyyttä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset